مالیات بر ارث

وکیل و مشاور مالیات بر ارث ........................... 09127016280

مالیات بر ارث

وکیل و مشاور مالیات بر ارث ........................... 09127016280

مالیات بر ارث

- مشاوره تخصصی مالیات بر ارث
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارث
- محاسبه دقیق و صحیح مالیات بر ارث وراث
- راهکارهای قانونی جهت حل و فصل مشکلات مالیات بر ارث
- تحریر لایحه دفاعیه برای هیات های حل اختلاف مالیاتی

۴ مطلب در فروردين ۱۳۹۵ ثبت شده است

۳۱
فروردين

اموال مشمول و معاف از مالیات بر ارث کدام است؟



تصویب و ابلاغ اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم در تاریخ 31/ 4/ 1394 موجبات تغییرات فراوانی در این قانون شده و این تغییرات گسترده‌ آثار فراوانی در نظام اقتصادی کشور دارا می باشد. یکی از بخشهایی که در این قانون تغییرات و اصلاحات بسیاری یافته مالیات بر ارث می باشد که علاوه بر کاهش هزینه‌ها، تسهیل در انجام امور مودیان هم مد نظر قانونگذار بوده است.
در فرآیند مالیات بر ارث بخشی از اموال متوفی مشمول مالیات بوده و بخشی نیز معاف از مالیات می باشد.
بر اساس مواد 24 و 25 قانون مالیاتهای مستقیم اموال معاف از مالیات را می توان بشرح زیر برشمرد:
- وجوه بازنشستگی و وظیفه و پس انداز خدمت و مزایای پایان خدمت، مطالبات مربوط به خسارت اخراج، بازخرید خدمت و مرخصی استحقاقی استفاده نشده و بیمه های اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط مؤسسات بیمه یا بیمه گزار و یا کارفرما از قبیل انواع بیمه های عمر و زندگی، خسارت فوت و همچنین دیه و مانند آنها حسب موردکه یکجا و یا به طور مستمر به ورثه متوفی پرداخت می گردد.
- اموالی که برای وزارتخانه ها و مؤسسات دولتی؛ دستگاههایی که بودجه آنها وسیله دولت تأمین میشود؛ شهرداریها و بنیادها و نهادهای انقلاب اسلامی دارای مجوز معافیت از طرف حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری مورد وقف یا نذر یا حبس واقع گردد به شرط تأیید سازمانها و مؤسسه های مذکور.
- اثاث البیت محل سکونت متوفی
- اموال شهدای انقلاب اسلامی نسبت به وراث طبقات اول و دوم
اموال و دارایی های باقی مانده از متوفی بر اساس ماده 17 این قانون بشرح ذیل مشمول مالیات بر ارث می باشد:
- سپرده های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند( 2) این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد
- سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم برابر نرخ های مذکور در تبصره (1) ماده 143 (یعنی 6 درصد) و ماده 143 مکرر (یعنی 75/0 درصد) طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
- حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است، به نرخ ده درصد ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث
- انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دو درصد بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
- املاک و حق واگذاری محل یک و نیم برابر نرخ های مذکور در ماده 59 به ماخذ ارزش معاملاتی املاک (املاک 5/7 درصد) و یا به ماخذ ارزش روز حق واگذاری(حق واگذاری 3 درصد) حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
- اموال و دارایی های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و داراییها پرداخت شده است به نرخ ده درصد ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است . در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث نرخ های مذکور مربوط به وراث طبقه اول بوده و در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخهای مذکور به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.
همچنین درصورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول می شود.
در پایان لازم بذکر است که اجرای قانون اصلاحی از ابتدای سال 95 بوده و در مورد متوفیانی که قبل از شروع سال 95 فوت نموده اند اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آنها تشکیل شده یا نشده باشد، قوانین جاری در سال فوت ملاک محاسبه مالیات می باشد


  • فرشید رستگار
۲۵
فروردين

مزایای قانون جدید مالیات بر ارث


تشریح مزایای قانون جدید مالیات بر ارث توسط رئیس سازمان امور مالیاتی




رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور با تشریح مزایای قانون جدید مالیات بر ارث که برای وراث متوفیان سال۱۳۹۵ به بعد اجرایی می‌شود، گفت: قانون جدید کار وراث را راحت می‌کند. سید کامل تقوی نژاد با بیان اینکه قانون جدید مالیات‌های مستقیم تغییرات بنیادینی داشته است، گفت: یکی از عمده‌ترین تغییرات قانون مالیات‌ها در بخش مالیات بر ارث می‌باشد که به منظور تکریم مودیان محترم مالیاتی و سهولت فرآیند دریافت مالیات صورت گرفته است.


وی با اشاره به اینکه در قانون سابق محاسبه مالیات بر مبنای زمان فوت متوفی بوده است که این مبنا مشکلات بسیاری ایجاد می‌کرد، افزود: با توجه به اصلاحیه اخیر قانون تا زمانی که وراث نسبت به انتقال ماترک به خود یا دیگران اقدام نکنند مالیاتی وصول نخواهد شد. بنابراین اموال و دارایی‌های متوفی با توجه به نوع و ماهیتشان صرفاً در زمان تحویل یا انتقال حسب مقررات ماده ۱۷ قانون مشمول مالیات می‌باشد.


رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور در مورد یکی دیگر از تغییرات قانون مالیات بر ارث که در ساماندهی بازار پول موثر است، تصریح‌کرد: سپرده‌های متوفی نزد بانک‌ها و مؤسسات اعتباری مجاز برای وراث طبقه اول به میزان ۳درصد مشمول مالیات است ولی این امر برای سپرده‌های نزد مؤسسات غیرمجاز به نرخ ۱۰ درصد مشمول مالیات می‌باشد.


وی اضافه کرد: در خصوص مالیات املاک، معادل ۱.۵برابر نرخ مذکور در ماده ۵۹ قانون به ماخذ ارزش معاملاتی و یا به ماخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و همچنین در مورد سهام، سهم الشرکه و حق تقدم آنها ۱.۵برابر نرخ های مذکور در مقررات تبصره۱ ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر قانون طبق مقررات مذبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث، مشمول مالیات می باشد.


تقوی نژاد با اشاره به کاهش نرخ‌های مالیات بر ارث، تصریح کرد: نرخ‌های مقرر در ماده ۱۷ قانون برای محاسبه مالیات وراث طبقه اول کاهش اساسی داشته است و همچنین نرخ‌های طبقه دوم و سوم به ترتیب معادل ۲ و ۴ برابر نرخ وراث طبقه اول می‌باشد.


وی همچنین در خصوص نحوه ارائه اظهارنامه مالیات بر ارث، عنوان کرد: مطابق اصلاحیه قانون مالیات‌های مستقیم، ارائه اظهارنامه مالیاتی ظرف یک سال از تاریخ فوت متوفی صرفاً به منظور کسر دیون محقق متوفی، هزینه‌های کفن و دفن در حدود عرف و عادت و واجبات مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی از ماترک می‌باشد. در غیر اینصورت (عدم ارائه اظهارنامه ظرف یک سال از تاریخ فوت) در زمان تحویل یا انتقال اموال و دارایی‌های متوفی به وراث، مالیات متعلقه بدون کسر موارد مذکور مطالبه و وصول خواهد شد.


معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی تاکیدکرد: در صورت ارائه اظهارنامه در موعد مقرر قانونی، مازاد اموال و دارایی‌ها نسبت به دیون محقق و هزینه های مذکور در زمان تحویل یا انتقال مشمول مالیات می باشد.


وی با اشاره به آیین نامه اجرایی موضوع تبصره ۲ ماده ۲۶ قانون، گفت: کسر دیون محقق متوفی، هزینه‌های کفن و دفن در حدود عرف و عادت و واجبات مالی و عبادی حداکثر تا سقف ارزش اموال و دارایی‌های ابراز شده دراظهارنامه امکان پذیر است، بنابراین باید در موارد تسلیم اظهارنامه کلیه ماترک متوفی و ارزش روز زمان فوت اظهارشود.


تقوی نژاد همچنین در خصوص گواهی مالیات بر ارث، اظهارداشت: اشخاص موضوع ماده ۳۴ قانون مالیات‌ها از جمله بانک‌ها، ادارات ثبت اسناد و املاک، دفاتر اسناد رسمی، نهادهای عمومی غیردولتی، شرکت‌ها، صندوق‌های دادگستری و صندوق‌های ادارات ثبت اسناد و املاک کشور برای تحویل و انتقال اموال و دارایی‌های متوفی به نام وراث یا سایر اشخاص می‌بایست گواهی پرداخت یا عدم شمول مالیات بر ارث را از اداره امور مالیاتی دریافت کنند.


وی در خصوص جرائم ناشی از دریافت نکردن گواهی عدم شمول مالیات، ادامه داد: اشخاص موضوع ماده ۳۴ قانون در صورت تخلف علاوه بر مسئولیت تضامنی معادل ارزش مال مشمول وراث نسبت به پرداخت مالیات و جرایم متعلق، مشمول جریمه‌ای معادل دو برابر مالیات متعلق می‌شوند.


رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور تاکیدکرد: در مورد بانک‌ها، شرکت‌ها و مؤسسات دولتی، متخلف، شرکاء و معاونان وی در تخلف مسئولیت تضامنی دارند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه برای اخذ گواهی ماده ۳۴ قانون ارائه گواهی حصر وراثت الزامی است، عنوان کرد: برای صدور گواهی حصر وراثت با توجه به حذف ماده ۳۱ قانون نیازی به تسلیم اظهارنامه برای افرادی که از ابتدای سال ۱۳۹۵ به بعد فوت می کنند، نیست و دادگاه‌ها می‌توانند برای این متوفیان بدون اخذ گواهی نسبت به صدور گواهی حصر وراثت اقدام نمایند




  • فرشید رستگار
۲۳
فروردين

اصلاحات مالیات بر ارث در قانون جدید مالیاتهای مستقیم



اساسی ترین تغییر ایجاد شده در بخش مالیات بر ارث ، نحوه محاسبه اموال متوفی و صدور مفاصا حساب مالیاتی است که در قانون جدید با ساده سازی و حذف مواد و تبصره هایی که دشواریهایی را برای ورثه ایجاد می کند و گاها موجب نارضایتی آنها از سیستم مالیاتی می شود تلاش شده این نقایص رفع گردد.


در قانون جدید بر خلاف گذشته نیازی نیست که همه دارایی های متوفی به صورت یکجا محاسبه و برای پرداخت مالیاتی آن اقدام شود بلکه ورثه می توانند نسبت به تعیین تکلیف بخشی از اموال و داراییهای متوفی تصمیم گرفته و مالیات متعلقه را پرداخت نمایند.


یکی دیگر از تغییرات مثبت صورت گرفته در قانون جدید ، افزایش زمان ارائه اظهار نامه مالیاتی متوفی از شش ماه به یک سال می باشد.


نرخهای جدید در نظر گرفته شده برای هریک از اموال متوفی در قانون جدید مالیاتهای مستقیم ، یکی از تغییرات محسوس و بسیار کارآمد می باشد. در قانون فعلی ، اموال و داراییهای متوفی به قیمت روز فوت، محاسبه و مالیات آن دریافت می شد در حالیکه با تغییرات به وجود آمده در این بخش، ارزش داراییهای متوفی به قیمت روز انتقال به وراث، مبنای محاسبه مالیات می باشد که این امر موجب می شود ورثه در اولین فرصت نسبت به انحصار وراثت و پرداخت مالیات اقدام نمایند و امید به کاهش ارزش مالیات متعلقه در آینده، آنها را از اینکار منصرف نکند.


گفتنی است که ارزش گذاری اموال متوفی به نرخ روز انتقال، علاوه بر اینکه امر رسیدگی و تعیین مالیات را توسط ادارات مالیاتی بسیار سهل و آسان می کند ، باورپذیری و همراهی ورثه برای تمکین به قانون و پرداخت مالیات تعیین شده را افزایش می دهد . بدین ترتیب اختلاف بین سازمان امور مالیاتی و مودیان در این بخش به حداقل خواهد رسید و این همان هدفی است که سیستم مالیاتی با ساده سازی و اصلاح در قانون مالیاتهای مستقیم به دنبال آن می باشد.


  • فرشید رستگار
۱۷
فروردين


برای دریافت این اطلاعات ارزشمند، اینجا را کلیک نمایید.

هر آنچه مودیان مالیات بر ارث باید بدانند


  • فرشید رستگار